TEKNISKT UTVECKLING FRÅN 1912

1912-1950

Under 1910-talet var Finlands Eetu Niska en av de mest framgångsrika elitåkarna. Han började experimentera med utveckling och tillverkning av skidvalla under sin tävlingskarriär och efter pensioneringen öppnade han en skidvallafabrik i Kattilainen. Hans skidvalla SALAISUUS (“HEMLIGHET”) var oöverträffad vad gäller rykte och prestanda, och under våta förhållanden skulle det nästan kännas som att flyga. Bröderna Tolsa, Valto och Aulis, var regelbundna besökare på Eetu Niskas fabrik. De var angelägna om att lära sig om vallatillverkning och blandning och fick se på plats hur epokens mest populära valla “SALAISUUS” tillverkades.

. Eetu Niska lät dem ta del av sina vallamysterier och under hans mentorskap blev även Aulis Tolsa en vallamästare som specialiserade sig på exceptionella väderförhållanden. År 1934 startade Valto Tolsa företaget “Valto Tolsa Suksirasvatehdas Oy” skidvallaföretaget som drevs fram till utbrottet av andra världskriget. Produktionen upphörde och verksamheten återupptogs aldrig, inte ens efter krigets slut. År 1951 startade hans bror Aulis sitt eget namngivna skidvallaföretag och skapade Vauhti skidvallaserien.

vauhdin historia

1951-1991

Vauhti vallaserien och verksamheten fortsatte att växa mellan 1951 och 1991. På 1960-talet såldes Vauhti-vallor i alla de nordiska länderna, och skidvallaproduktionen växte till 300 000 enheter per år.

Vauhti utvecklade produkter i samarbete med de bästa skidåkarna. En av de många toppidrottarna som stödde Vauhti var OS- och världsmästaren Aki Karvonen. När åren gick och Aulis Tolsa blev äldre erbjöd han Aki möjligheten att ta över Vauhti-verksamheten. Affären avslutades 1991 och tillsammans med Toivo Turunen grundade Aki Karvonen företaget “Vauhti Speed”.

1992-2013

Under Aki Karvonens ledning påbörjades omfattande och framgångsrik produktutveckling i samarbete med det finska statsforskningsinstitutet VTT. Vauhti blev en betydande aktör inom skidtävlingar i världen, med en femfaldig ökning av omsättningen under de kommande tio åren. Tack vare de svenska och ryska marknaderna utgjorde exporten nästan hälften av Vauhtis totala försäljning och företaget utvidgade verksamheten till rullskidor, skidstavar och handskar.

Vauhti blev en pionjär inom utvecklingen av flytande skidvallor. År 2002 lanserade företaget världens första flytande fästvalla, vilket satte tonen för Vauhtis framtida affärsplaner.

aki karvonen
vauhti pullotuslinja

2014-2021

År 2014 övertogs företaget av ett finskt familjeföretag som redan var etablerat inom sportartikelgrossistbranschen. Hela Vauhtis produktsortiment och koncept förnyades och målet var att bli världsledande inom vaxteknologi. Det primära fokuset var att utveckla flytande vallor och vårdprodukter, med utgångspunkt i Aki Karvonens tidigare idéer och innovationer. Företaget investerade kraftigt i produktionsteknik och anläggningar. Med hjälp av en automatisk tappningslinje och robotteknik blev fabriken i Vauhti världens modernaste anläggning för tillverkning av skidvalla.

Den högt respekterade Esa Puukilainen, Ph.D., rekryterades till Vauhti-teamet som produktutvecklingsdirektör. Som en del av sin avhandling fokuserade Esa Puukilainens forskning på interaktionen mellan plast och vatten med en tillämpning på skidunderlag. Han har därför en unik förståelse för kemi och skidteknik i kombination med sin personliga praktiska erfarenhet och en passion för skidåkning.

Under de närmaste åren fick Vauhtis flytande vallor en betydande ställning på marknaden och Vauhti blev ett av de ledande och mest innovativa vaxföretagen. Företagets långsiktiga engagemang i utvecklingen av t.ex. fluorfria vallor resulterade i lanseringen av det nya PURE-sortimentet 2019. Under 2021 utvecklade Vauhti även 360° skidvallakollektionen som består av produkter baserade enbart på naturliga ingredienser, inklusive förpackningsmaterial och andra tillbehör.

2022-

Den 30 november 2021 utbröt en dramatisk brand som förstörde alla Vauhtis anläggningar, inklusive den fabrik som hade byggts bara några år tidigare. Efter katastrofen uppstod snabbt planer på en ny och förbättrad fabrik, där man tog hänsyn till alla lärdomar från den tidigare produktionslinjen. Den nya fabriken, som ligger i Tikkala industripark i Tohmäjärvi, stod klar hösten 2022 tillsammans med ett produktutvecklingscenter, moderna lagerlokaler och kontorslokaler. I de nya anläggningarna används alla de senaste tekniska innovationerna för att garantera effektiva, anpassningsbara och automatiserade produktionslinjer för skidvalla. Hållbarhet och ekologiska hänsyn spelade en stor roll vid utformningen och byggandet av dessa anläggningar. Målet var att göra Vauhtis nya produktionsanläggning till en av de ledande teknokemiska anläggningarna när det gäller energieffektivitet och säkerhet.

Vauhtis ansvarsfulla och innovativa resa fortsätter!

Copyright © 2024