Vauhti Teknologista edelläkävijyyttä vuodesta 1912

1912-1950

Suomalainen Eetu Niska oli ehkä menestyksekkäin hiihtäjä, joka sitkeytensä ansiosta nousi maamme hiihtoeliittiin 1910-luvulla. Kilpailu-uransa aikana hän alkoi itse kokeilla voiteiden kehittämistä ja valmistusta. Aktiiviuransa jälkeen hän perusti Kattilaisiin oman suksi- ja voidetehtaan. Hänen valmistamansa SALAISUUS-voide oli maineessa ja luistossa lyömätön. Se melkein lennätti vesikelillä miestä eteenpäin.

Valto ja Aulis Tolsa olivat useasti nähdyt vieraat Eetu Niskan suksi- ja voidetehtaalla. Tolsan veljekset opettelivat voiteiden tekoa ja olivat mukana niiden sekoittamisessa. Pojat saivat nähdä, mitä aineita sen ajan kuuluisin suksivoide ”SALAISUUS” sisälsi. Eetu Niska näytti luultavasti Tolsan pojille voidesalaisuuksiaan, koska myöhemmin Aulis Tolsa tunnettiin juuri erikoiskelien voidemestarina, jollainen hänen oppi-isänsä Eetu Niskakin oli.

Valto Tolsa perusti Valto Tolsan suksirasvatehdas Oy -nimisen yrityksen vuonna 1934, jonka tuotanto keskeytyi sotien ajaksi. Sotien jälkeen suksirasvatehtaan toimintaa ei jatkettu. Vuonna 1951 Aulis perusti omaa nimeään kantavan suksivoidetehtaan ja näin oli Vauhti suksivoidemallisto syntynyt.

vauhdin historia

1951-1991

Vauhdin suksivoidemallisto ja liiketoiminta kasvoi. Kuusikymmentäluvulla Vauhdin voiteita myytiin mittavasti Pohjoismaissa. Suksivoidetuotanto kasvoi yli 300.000 yksikköön vuositasolla. Vauhti teki tuotekehitysyhteistyötä tuon ajan parhaiden hiihtäjien kanssa.

Yksi monista Vauhdin huippu-urheilijoista joka luotti Vauhtiin oli Olympia- ja MM mitalisti mestarihiihtäjä Aki Karvonen, jolle jo ikääntynyt Aulis Tölsä tarjosi Vauhdin liiketoimintaa. Kaupat tehtiin vuonna 1991, jolloin Aki Karvonen ja Toivo Turunen perustivat Vauhti Speed yrityksen.

1992-2013

Aki Karvosen johdolla aloitettiin mittava tuotekehitysprojekti yhdessä VTT:n kanssa, mikä poiki tulosta. Vauhti nousi merkittäväksi toimijaksi kilpahiihdossa ja yhtiön liikevaihto viisinkertaistui kymmenen vuoden aikana. Vauhdin myynti kehittyi positiivisesti, ja viennin osuus lähenteli ennen kaikkea hyvän Ruotsin ja Venäjän myynnin myötä miltei puolta koko yhtiön myynnistä. Vauhti laajensi mallistoaan myös rullasuksiin, sauvoihin ja hiihtohanskoihin.

Aki Karvosen johdolla Vauhti teki uraauurtavaa kehitystyötä nestemäisissä suksivoiteissa. Se oli lanseerannut ensimmäisenä maailmassa nestemäisen pitovoiteen vuonna 2002. Kehitystyön siirtyminen nestemäisiin tuotteisiin ja uudet innovaatiot piirsivät suuntaa Vauhdin tulevaisuuden liiketoiminnan painopisteille.

aki karvonen
vauhti pullotuslinja

2014-2021

Vuonna 2014 Vauhti siirtyi yrityskaupan myötä pitkänlinjan urheilun tukkukaupassa toimineelle suomalaisen perheyhtiön omistukseen. Vauhdin strategiseksi tavoitteeksi asetettiin olla voideteknologian toimialan johtava toimija maailmassa. Vauhdin koko mallistosarjat ja konsepti uudistettiin.

Perinteisten voiteiden lisäksi jo Karvosen aikakaudella alkanut nestemäisten voiteiden ja hoitoaineiden kehittäminen asetettiin yhtiön strategiseksi ykköstavoitteeksi.

Tuotekehitystyön ohessa Vauhti investoi merkittävästi tuotantotekniikkaan ja tuotantolaitteistoihin. Automaattisen pullotuslinjan ja robotiikan myötä Vauhdin suksivoidetehtaasta tuli maailman modernein suksivoiteiden valmistukseen erikoistunut tuotantolaitos.

Vauhti rekrytoi tuotekehitysjohtajakseen alalla suurta arvostusta nauttivan filosofian tohtori Esa Puukilaisen, joka oli väitöskirjatutkimuksessaan tutkinut muovimateriaalin ja veden välistä vuorovaikutusta, yhtenä sovelluskohteena suksen pohja. Puukilaisella on ainutlaatuinen suksien materiaaliteknologian ja kemian ymmärrys sekä käytännön kokemusta ja intohimo hiihtourheiluun.

Muutamassa vuodessa Vauhdin nestemäisetvoiteet saavuttivat merkittävän jalansijaa markkinoilla. Vauhti nousi yhdeksi johtavimmista ja innovatiivisimmista voideyhtiöistä maailmassa. Yhtiön pitkäaikainen kehitystyö mm. fluorivapaissa suksivoiteissa johti mm. uuden fluorivapaan PURE malliston julkistamiseen syksyllä 2019.

Vuonna 2021 Vauhti julkisti puhtaista luonnon raaka-aineista valmistetun 360 nimeä kantavan suksivoidemalliston, jonka pakkausmateriaalit ja pullot perustuvat luonnon materialeihin.

2022-

Marraskuun 30 päivänä 2021 syttyi Vauhdin tuotantotiloissa tulipalo, joka tuhosi vain muutaman vuoden vanhan tehtaan tuotantotilat- ja laitteistot totaalisesti. Palon seurauksena Vauhti aloitti nopealla aikataululla suunnitella uutta modernia tehdasrakennusta ja tuotantolinjastoa, jonka tavoitteena oli hyödyntää kokemuksia tuhoutuneesta huippumodernista tuotantolinjastosta. Täysin uusi tehdasrakennus valmistui syksyllä 2022 Tohmajärven Tikkalan teollisuusalueelle. Vauhdin uudessa tehtaassa on hyödynnetty teknologian viimeisimpiä innovaatioita, jotka takaavat tehokkaat ja adaptiiviset robotiikka- ja tuotantolinjat suksivoiteille sekä eri teknokemian tuotteille. Tehtaan yhteydessä sijaitsee Vauhdin tuotekehityskeskus, modernit varastotoiminnot sekä toimistot. Tuotantolaitoksen suunnittelussa ja rakentamisessa on otettu huomioon kestävä kehitys, ekologisuus JA turvallisuus.

Vauhdin vastuullinen innovatiivinen matka jatkuu!

VAUHTI SPEED OY

Vauhtitie 3
82350 Tikkala, Tohmajärvi
Finland

YHTEYSTIEDOT
+358 10 3465 310
vauhti@vauhti.fi

Copyright © 2024 Vauhti Speed Oy